Boys don’t cry och historien bakom

Brandon Teena föddes i Nebraska 1972 som det yngsta syskonet av två. Hans pappa dog åtta månader innan han föddes och mamma JoAnn Brandon försörjde Brandon och hans syster genom att jobba som kassörska i en butik. Hon gifte om sig 1975 men förhållandet sprack 1980 på grund av makens utpräglade alkoholism. Brandon och hans syster Tammy hade en tuff uppväxt då de båda utnyttjades sexuellt av sin farbror, något som Brandon i sena tonåren gick i terapi för att bearbeta.

Tidigt i tonåren så började Brandon att binda sina bröst så att de inte skulle synas. Hans mamma förnekade hans transsexualitet och fortsatte att tilltala honom som sin dotter. När Brandon började dejta flickor så hade hon också svårt att acceptera även det. Sommaren 1991 så fick Brandon sin första flickvän vid namn Heather, han började jobba på en mack så att han skulle kunna försörja sig själv och flickvännen och planerade för ett liv tillsammans, förhållandet accepterades inte av mamma JoAnn.

1992 så fick Brandon genomgå en psykiatrisk utredning som kom fram till att Brandon ”led” av en sexuell identitetskris. Han fick gå i terapi tillsammans med sin mamma och syster. Efter en massa problem med lagen i sin hemstad så flyttade Brandon till orten Falls City och flyttade in hos Lisa Lambert. Efter en tid så började Brandon att få vänner och etablera sig socialt i den lilla staden, han började också att dejta Lisas kompis Lana Tisdal som trodde att Brandon var man. När Brandon åkte fast för att ha förfalskat checkar så löste Lana ut borgen för honom. Det var då hon upptäckte att Brandon satt i kvinnohäktet, detta förklarade han med att han var hermafrodit och skulle genomföra en könskorrigering. Tyvärr så publicerades Brandons riktiga födelsenamn i den lokala tidningen och detta blev början på en rada mycket grymma och tragiska händelser.

Brandon konfronterades av två av sina vänner John Lotter och Thomas Nissen som ilsket drog ner byxorna på Brandon inför hans flickvän Lana. När de såg att Brandon hade kvinnligt kön så blev de rasande och kastade in Brandon i bilen och åkte i väg. Senare så våldtog de båda Brandon och tvingade honom att duscha efteråt. De hotade honom att han skulle dö om han anmälde. Men Brandon anmälde och åkte till sjukhuset för undersökning, när Nissen och Lotter fick reda på detta så åkte de hem till Lisa Lambert för att leta efter Brandon. De hittade honom under Lisas säng. De sköt ihjäl både Lambert och Brandon framför ögonen på hennes bebis. Även Lisa Lamberts systers kille Phillip DeVine som också befann sig i huset blev ihjälskjuten av Lotter och Nissen. De båda har blivit dömda för morden och sitter i fängelse. Båda två har ändrat sina historier och skyllt på varandra flera gånger.

Morden på Brandon, LeVite och Lambert är ett av de värsta hatbrotten i USA:s historia och visar vad hat och okunskap kan leda till om det inte stoppas i tid. Vi får aldrig glömma Brandon Teena!

 

 

Privacy Policy